Veza nezaposlenosti kod mladih i indikatora tržišta rada u zemljama Balkana - Pavlović, Dejana; Zubović, Jovan; Obradović, Vladimir (Industrija, 2017)
Balkanske zemlje suočavaju se sa velikim brojem nezaposlenih mladih ljudi. Nema sumnje da je najveći uticaj na visoku stopu nezaposlenosti kod mladih imala finansijska kriza. U radu su prikazani rezultati korelacije između nezaposlenosti (kod odraslih i kod mladih) i indikatora tržišta rada. Cilj je da se definiše da li postoji razlika u uticaju indikatora tržišta rada na stopu nezaposlenosti prema godinama i polu. Istraživanje se fokusira na 11 zemalja Balkana i prati indikatore za period od 2008. do 2014. godine. Podaci su prikupljeni iz baze “The Economic Freedom of the World: 2016 Annual Report”.