Uticaj dolarizacije na kolebljivost deviznog kursa i racionalan izbor deviznog režima: rezultati iz dve zemlje-kandidatkinje za EU - Malovic, Marko G; Özer, Mustafa; Zdravkovic, Aleksandar (Industrija, 2017)
Cilj ovog rada je da empirijski ispita da li rasprostranjena nezvanična dolarizacija igra statistički značajnu ulogu u determinaciji dinamike deviznog kursa u Turskoj i Srbiji, kao jednoj velikoj i jednoj maloj kandidatkinji za ulazak u EU, u oba slučaja u režimu rukovođeno plivajajućeg kursa, te da sintetiše preporuke kreatorima ekonomske politike. Naša analiza vremenskih serija koristi mesečne podatke u rasponu 2006-2016 za izučavanje pomenutog uticaja. Nakon rešavanja problema nestacionarnosti u serijama, primenili smo GARCH metodologiju kako bismo izolovali izvore kolebljivosti kurseva.Naše istraživanje pokazuje da u Srbiji dolarizacija ima značajan i robusno pozitivan uticaj na nivo deviznog kursa,ali ne i u Turskoj,čija je valuta prilično otporna na stepen dolarizacije u nivou, ali čije su oscilacije osetljivije na kolebljivost intenziteta dolarizacije nego promene kursa dinara. Nadalje, udeo deviznih rezervi Srbije u monetarnoj masi pozitivno utiče na kolebljivost nominalnog kursa dinar-evro, dok udeo turskih deviznih rezervi u monetarnoj masi ima negativan uticaj na kolebljivost deviznog kursa lire. Iako nepokriveni kamatni paritet nije ispunjen ni u jednoj od dve zemlje, dinar je nešto podložniji manipulacijama kamatnom stopom za razliku od turske lire. Na kraju, mogli bismo zaključiti da plivajući devizni kurs ima više smisla i daje bolje rezultate u Turskoj nego u Srbiji,ali racionalni izbor između ranije –prećutno dogovorene ili unilateralne- oficijelne dolarizacije na jednoj ili nastavka sa rukovođenim (pragmatičnim) plivanjem na drugoj strani u ove dve zemlje-kandidatkinje za članstvo u EU,iziskuje precizniju analizu troškova i koristi, što smo i formalizovali u zaključku i apostrofiramo kao predmet budućeg istraživanja.