Razvoj mreže dobavljača u automobilskoj industriji kao predulov regionalnih neravnomernosti? (komparativna analiza Srbije, Italije i Češke republike) - Makojevic, Nikola; Stamenkovic, Milan; Kalinic, Ljubina (Industrija, 2017)
Osnovni istraživački zadatak rada je analiza odnosa između mreže dobavljača Fiat automobili Srbija, njihove geografske lokacije i uticaja na regionalni razvoj, i poređenje sa sličnom situacijom u Italiji i Češkoj. Kada je reč o pomenutim zemljama, automobilska industrija je imala značajnu podršku od strane države u vidu subvencija, poreskih olakšica i programa zapošljavanja naročito u regionima koji su nerazvijeni. Istraživanja su pokazala različite rezultate kada je reč o vezama automobilske insutrije i regionalnog razvoja, tako da su u Češkoj zabeleženi pozitivni rezultati uticaja automobilske industrije na regionalni razvoj dok je u Italiji situacija drugačija jer su regioni, koji su koristili nacionalne programe za razvoj automobilske industrije, zabeležili pad u kretanju BDP-a, izvoza i zaposlenosti. Kada je reč o nacionalnoj ekonomiji, istraživanje je pokazalo snažnu koncentraciju dobavljača u regionu Šumadije, sa niskom orijentacijom ka izvozu, čime je zavisnost od Fiata značajna. S druge strane, dobavljači koncentrisani u regionu Vojvodine imaju značajne izvozne aktivnsoti, odnosno uključenost u međunarodni lanac vrednosti automobilske industrije, čime ovaj region čine manje zavisnim od strateških odluke Fiat automobila Srbija.