Teritorijalna analiza polnih razlika unutar permanentne emigracije u Rumuniji - Babucea, Ana-Gabriela; Răbonțu, Cecilia-Irina; Bălăcescu, Aniela (Industrija, 2017)
Emigracija u Rumuniji je masovna pojava, koja je pokrenula intenzivnu debatu i mnoštvo studija i istraživanja, kako sa aspekta njenih uzroka, tako i sa aspekta njenih efekata, demonstrirajući kompleksnost i multidimenzionalnost njene prirode. Socijalni i ekonomski problemi proistekli iz procesa emigracije, shodno zemlji porekla i zemlji krajnje destinacije emigranata, obostrano dobijaju epitet akutnosti. Statistički podaci ukazuju na činjenicu da više žena napušta Rumuniju od muškaraca, dok naučna istraživanja otkrivaju razloge feminizacije rumunske emigracija, uz razmatranje njenih dubljih implikacija na nacionalni demografski trend. Cilj rada je da se proceni pretpostavka da je rumunska emigracija različito distribuirana po polu, te da postoje razlike u njenoj koncentraciji na teritorijalnom nivou, uzevši u obzir mesto odlaska emigranata. Korišćeni set podataka koji se odnosi na distribuciju stalnih migranata (muškaraca i žena), prema teritoriji sa koje potiču (razvijeni i marginalni regioni), obuhvata period 1990-2014. godina.