Uticaj fiskalnog i monetarnog šoka na ekonomsku aktivnost u Srbiji, SVAR pristup - Bungin, Sanja (Industrija, 2017)
Doprinos fiskalne politike makroekonomskoj stabilizacije je značajan. Glavni cilj ovog rada jeste da se oceni uticaj fiskalnog šoka i monetarnog šoka na makroekonomse varijable u Srbiji u periodu izmeđtu 2007-2016. Godine. Ovaj period pokiriva primenu strategiju ciljanja inflacije u Srbiji čiji je glavni cilj očuvanje cenovne stabilnosti. Jedna od najvećih pitanja u okviru ciljanja inflacije jeste fiskalna disciplina. U istraživanju primenjena je metodologije strukturne vektorske autoregresije. Rezultati su pokazali da fiskalni i moneterni šokovi utiču na Srpsku privredu.