Relacije komponenata intelektualnog kapitala u hotelskim preduzećima - Ognjanovic, Jasmina M. (Industrija, 2017)
Intelektualni kapital, kao nevidljiva imovina u preduzeću, uticaj na poslovne procese ostvaruje preko svojih komponenata – ljudskog, strukturnog i relacionog kapitala. Cilj rada je da se ispita jačinа veze između navedenih komponenta intelekutalnog kapitala. Istraživanje kombinuje faktorsku analizu i jednačinu strukturnog modelovanja na uzorku veličine 44 hotelska preduzeća u Srbiji. Rezultati ukazuju na prisustvo jake i pozitivne veze između posmatranih komponenti intelektualnog kapitala. Najjača veza prisutna je između relacionog i strukturnog kapitala. Faktorskom analizom potvrđeno je okupljanje definisanih merila oko tri faktora – ljudskog, strukturnog i relacionog kapitala.