Empirijska analiza izvozne strukture Makedonske ekonomije: uloga metalne industrije - Lazarov, Darko; Kocovski, Mitko (Industrija, 2017)
Osnovni je cilj rada analiza izvozne strukture i izvozne performanse makedonske ekonomije na osnovi primene nekoliko relevantnih indeksa: kompleksnost proizvoda, izvozna sofisticiranost, izvozna diverzificiranost i izvozna standardnost. Osim toga, rad analizira sofisticiranost metalne industrije i njen učinak u makedonskoj ekonomija kao jedan od najvećih izvoznih sektora i istražuje njene kapacitete za dalju diverzifikaciju proizvoda. Procenjeni rezultati pokazuju da makedonska izvozna korpa je visoko koncentrisana (prvih deset proizvoda čine skoro polovinu izvoza zemlje i više od 70 odsto izvoza ide u nekoliko zemalja) i što je još važnije, struktura izvoza se sastoji od proizvoda niske dodatne vrednosti. Osim toga, rezultati pokazuju da je struktura izvoza manje diverzifikovana, što ekonomiju prave veoma osetljivu na spoljne šokove. S druge strane, analiza učinka metalne industrije ukazuje da ova industrija ima komparativne prednosti (KP = 2.16) i što je još važnije ima jake kapacitete za dalju diverzifikaciju i mogućnosti za proizvodnju više kompleksnijih proizvoda. Dakle, rad predlaže kreatorima ekonomske politike u Makedoniji da kreira aktivnu industrijsku politiku koja će stimulisati strukturnu transformaciju metalne industrije i proizvodnju proizvoda sa većom dodatnom vrednošću.