Povezanost motiva preduzetničkog ponašanja i zrelosti poduhvata - Bobera, Dušan; Leković, Bojan; Berber, Nemanja (Industrija, 2017)
Zemlje različitog stepena razvoja iskazuju različite preduzetničke inicijative i aktivnosti u smislu motiva preduzetničkog ponašanja ali i obima i strukture preduzetničkih poduhvata. Cilj rada predstavlja utvrdjivanje odnosa izmedju stepena ekonomskog razvoja i motiva preduzetničkog ponašanja. Sa namerom što potpunijeg sagledavanja predmeta istraživanja područje analize proširuje se na obim i strukturu preduzetničkih aktivnosti sa ciljem sagledavanja uticaja motiva preduzetničkog ponašanja na preduzetnički proces posmatran prema njegovim fazama. Karkakteristika odabranih varijabli i veličina istraživačkog uzorka uslovile su upotrebu Spirmanovog koeficijenta korelacije i Chi-square test. Rezultati ukazuju na visok stepen pozitivne korelacije izmedju nivoa ekonomskog razvoja i opportunity motive preduzetničkog poduhvata. Navedeni motivi ujedno predstavljaju generator zrelosti preduzetničkog poduhvata. Tačnije, veće procentualno učešće opportunity motive preduzetničkih poduhvata dovodi do većeg procenta poduhvata u zrelijim fazama, što je naročito izraženo u okviru grupe visoko razvijenih zemalja.