Korporativna društvena odgovornost kod globalnih i lokalnih kompanija u jugoistočnoj Evropi - Čibukčić, Fuad (Industrija, 2017)
Cilj ovog rada jeste kroz analizu teorijskih postavki te empirijskog istraživanja doći do odgovora na pitanja koliko su aktivnosti iz domena društvene odgovornosti kompanija u regiji jugoistočne Evrope prisutni u poslovanju globalnih i lokalnih kompanija tog tržišta. Da li, i u kojoj mjeri se društveno odgovorno ponašanje implementira kod kompanija s različitom vlasničkom strukturom, prihodovnom obimu, tržišnom udjelu, tržišnim aktivnostima te tržištima na kojim posluju te jesu li ciljevi kompanije usklađeni s ciljevima društvenih zajednica. Empirijsko istraživanje provedeno kod najvećih globalnih i lokalnih kompanija u BiH, Hrvatskoj i Srbiji koje ukupno upošljavaju preko 63,000 ljudi bilo je fokusirano na pitanja da li kompanije posvećuju dužnu pažnju prezervaciji životne i radne okoline, da li i u kojoj mjeri podržavaju zahtjeve društvene zajednice, nude li, osim zakonskih, i dodatne pogodnosti za svoje zaposlenike i obezbjeđuju im dodatnu zaštitu, da li, i u kojoj meri, država pomaže u provođenju društveno korisnih aktivnosti te poštuju li kompanije pozitivne zakonske norme i međunarodne standarde? Rezultat istraživanja ponudio je zaključak kako su društveno odgovorne aktivnosti kod kompanijana tržištu JI Evrope prisutne u sve većem obimu, a program CSR pridonosi svijesti o važnosti i potrebi ovakvih aktivnosti u izgradnji pozitivnog korporativnog imidža i odnosa tih kompanija sa društvenim zajednicama i interesnim grupama u okruženju.