Ocena funkcije tražnje za primarnim novcem u Republici Srbiji - Vukovic, Marija; Miletic, Ljiljana; Maravic, Jelena (Industrija, 2016)
U ovom radu ispitana je relevantnost funkcije tražnje za primarnim novcem u Republici Srbiji, u periodu od januara 2002.godine do decembra 2015.godine (168 mesečnih observacija). Istraživanje je pokazalo pozitivne i statistički značajne koeficijente uz promenljive bruto društvenog proizvoda i pasivne kamatne stope na depozite. Model je pokazao očekivani i značajan predznak za inflaciju, odnosno negativnu korelaciju između inflacije i tražnje za primarnim novcem. Rezultati istraživanja sugerišu da će pri porastu očekivane inflacije od 1%, i ostalim nepromenjenim varijablama, doći do smanjenja tražnje za primarnim novcem za 754 miliona dinara. Što je veća očekivana inflacija, veća je tražnja za drugim oblicima aktive.