Uticaj zakonske regulative na maloprodajne cene prehrambenih proizvoda u Srbiji - Matović, Vladimir; Knezevic, Miroslav (Industrija, 2016)
Cilj članka je bio da pronađemo vezu između uticaja zakonske regulative i maloprodajnih cena prehrambenih proizvoda u Srbiji. Analizirali smo celokupno domaće maloprodajno tržište pet osnovnih grupa životnih namirnica, uzeli u fokus najveće maloprodajne kompanije i portfolio njihovih prodajnih formata, skenirali cene u 210 prodajnih objekata u 108 gradova u Srbiji. Istraživanje smo sprovodili pre uvođenja Uredbe o ograničavanju marži na promet osnovnih životnih namirnica i tokom njene primene i time dobili potpuno uporedive podatke budući da su posmatrani isti objekti i kategorije proizvoda. Dobili smo očekivane rezultate u smislu da zakonska regulativa ima direktan uticaj ne samo na visinu prodajnih cena već i na njihov raspon u okviru različitih prodajnih formata, usaglašenost po kategorijama formata i regionalnu usaglašenost kao i na ukupnu politiku cena trgovačkih kompanija i njihov način ugovaranja sa dobavljačima. Značaj ovog rada ogleda se u tome što je po prvi put urađeno kompletno istraživanje maloprodajne mreže najvećih trgovinskih kompanija i analizirana njihova politika u formiranju cena prehrambenih proizvoda u uslovima njihovog slobodnog formiranja kao i u uslovima u kojima se metodologija propisuje od strane države. Na osnovu prethodnog istraživanja dokazano je da su se cene nekih prehrambenih proizvoda formirale na ekonomski ne opravdanom nivou