Uloga menadžerske prakse i poslovnog okruženja u podsticanju veće inovativnosti organizacije - Strugar Jelaca, Maja (Industrija, 2016)
Cilj istraživanja ogleda se u utvrđivanju veza između menadžerskih praksa i inovativnosti organizacije sa jedne i poslovnog okruženja i inovativnosti organizacije sa druge strane. Predmet istraživanja je nova menadžerska praksa koja se posmatra kroz dve strane medalje upravljačkog procesa, kao što su inovativno orijentisane menadžerske funkcije i uloge, elementi dinamičnog poslovnog okruženja i stepen inovativnosti organizacije. Metodologija koja je korišćena obuhvata primenu statističkih metoda kao što su Spirmanov koeficijent korelacije i MANOVA. Oslanjajući se na podatke iz 50 velikih organizacionih sistema u Srbiji, rezultati ukazuju, kao što pojedine upravljačke uloge, tako i inovativno orijentisano planiranje, kadrovanje, vođenje i kontrola pozitivno koreliraju sa višim stepenom inovativnosti organizacije. Takođe, ističu se razlike u stepenu inovativnosti organizacije u zavisnosti od prirode funkcije planiranja, kadrovanja i vođenja. S obzirom da oorganizacije najčešće posluju u dinamičnom poslovnom okruženju, empirijski rezultati ukazuju da promene potrošačkih preferencija, konkurencije i tehnologije predstavljaju značajne kontigentne faktore inovativnosti organizacije. Dobijeni rezultati su korisni za podsticanje inovativnog načina poslovanja što može da bude osnova za razvijanje praktičnog okvira nove menadžerske prakse koja unapređuje inovativnost organizacije. Empirijska istraživanja usmerena na analizu značaja inovativno orijentisanih menadžerskih praksi su oskudna, stoga smo ovim radom pokušali da smanjimo gep i otvorimo put novim istraživanjima.