Indikatori motivacije i zadovoljstva zaposlenih u javnom preduzeću - studija slučaja JP “Pošta Srbije” - Urošević, Snežana; Milijić, Nenad; Đorđević Maljković, Nataša; Karabašević, Darjan (Industrija, 2016)
Motivisati zaposlene i kreirati uslove za njihovo zadovoljstvo predstavlja jedan on najbitnijih zadataka menadžmenta koji želi da stvori uspešnu organizaciju. Zadovoljstvo zaposlenih može voditi ka većoj podršci zaposlenih u ostvarivanju ciljeva organizacije i stvaranju šireg i većeg tržišta proizvoda i usluga i većeg profita. Ovaj rad ima za cilj da ispita ključne elemente koji utiču na zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih u javnom sektoru, u JP “Pošta Srbije”. Javna i privatna preduzeća se razlikuju u materijalnim podsticajima koje daju svojim zaposlenima, zapravo javna preduzeća ih ne pružaju, ali ih zamenjuju drugih faktorima motivacije i zadovoljstva, kao što su sigurnost. U radu je takođe proučena i interakcija pojedinih demografskih faktora-nivo stručne spreme, godine radnog iskustva i godine starosti, na percepciju zadovoljstva i motivacije kod zaposlenih kao i posledice tih odnosa. Pecepcija zadovoljstva i motivacije zaposlenih je ispitivana pomoću odgovora anketiranih zaposlenih na pitanja podeljena u šest grupa: materijalni uslovi, sigurnost, prihvatanje i socijalna komponenta, poštovanje i status, samopotvrđivanje i lojalnost. Istraživanje u ovom radu koristi metodologiju upitnika za sakupljanje podataka, sastavljenog od 31 pitanja vezanog za zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih i grupe demografskih pitanja. Statistička analiza rezultata ankete daje informacije o stanju ove oblasti, a pre svega ističe ključne elemente na koje bi se delovanjem postigla poboljšanja. Alat za prikupljanje podataka korišćen u ovom radu i analiza podataka dobijenih na taj način, predstavljaju veoma korisno sredstvo za pomoć menadžmentu u pravcu postizanja bolje motivacije i većeg zadovoljstva zaposlenih.