Regionalna konkurentnost u funkciji dostizanja održivog razvoja – primer Srbije - Nikolic, Miroljub; Filipovic, Milorad; Pokrajac, Slobodan (Industrija, 2016)
Regionalna konkurentnost je bez sumnje jedana od najvažnijih komponenti za postizanje održivosti razvoja na lokalnom nivou. Sposobnost nekog regiona da privuče investicije, naročito strane, kao i da obezbedi dodatno zapošljavanje, izvozne rezultate i inovativnost je nešto što treba da bude u fokusu politike razvoja. S druge strane, postoje različita mišljenja o odnosima između makro i regionalne konkurentnosti i kako meriti regionalnu konkurentnost uopšte. U ovom radu se analizira regionalna konkurentnost regiona u Republici Srbiji u 2008. i 2014. godini. Razlike u položaju pojedinih regiona su značajne, ali dobri rezultati u proizvodnji, zapošljavanju, prihodu i izvozu nisu prevedeni na bolji životni standard u posmatranim regionima. Poboljšan položaj u rangiranju regiona ne znači automatski bolji život i inovativnost kao krajnje ciljeve regionalne politike.