Uticaj faktora inovativnosti na konkurentnost zemalja EU - Krstić, Bojan; Stanišić, Tanja; Radivojević, Vladimir (Industrija, 2016)
Cilj ovog rada je da istraži uticaj faktora inovativnosti u zemljama članicama Evropske unije (EU) na nivo konkurentnosti njihove nacionalne ekonomije (globalne konkurentnosti svake zemlje pojedinačno u EU). Cilj istraživanja je da se identifikuju vitalni faktori inovativnosti, inovativne aktivnosti i inovacionog kapitala u zemljama članicama EU. Istraživanje je realizovano primenom metoda korelacione, regresione i klaster analize. Rezultati istraživanja ukazuju na postojanje razlika u stepenu inovativnosti zemalja EU, na visok nivo korelacije između konkurentnosti i inovativnosti, kao i na segmente inovacionih aktivnosti (tzv. faktori inovativnosti) koji zahtevaju neophodne akcije za povećanje nivoa konkurentnosti zemalja članica EU. Istraživanje pruža preporuke kreatorima inovacione politike u zemljama Evropske unije za formulisanje nacionalne strategije inovacija.