Dostupnost proizvoda sa aspekta isporuke – primer maloprodavaca iz odabranih zemalja Zapadnog Balkana - Grubor, Aleksandar; Milicevic, Nikola M (Industrija, 2016)
Budući da predstavlja osnovni preduslov za realizaciju prodaje, dostupnost proizvoda je jedan od primarnih zadataka maloprodajnih preduzeća i njihovih sistema isporuke. U radu su analizirani njeni nivoi sa aspekta primene centralizovanih i direktnih sistema isporuke. Istraživanje je sprovedeno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uključujući 84 objekta sa više od 70 proizvoda svakodnevne potrošnje po svakom objektu. Pri tome, komparacije u nivoima dostupnosti između alternativnih sistema isporuke su izvršene u okviru različitih maloprodajnih formata i u okviru različitih kategorija proizvoda. Suprotno rezultatima sličnih studija i promenama na maloprodajnim tržištima, dato istraživanje pokazuje da su nivoi dostupnosti proizvoda kod analiziranih maloprodavaca u odabranim zemljama Zapadnog Balkana viši u slučaju direktne isporuke.