Efekti diversifikacije ekonomskih aktivnosti na razvoj: primer Srbije - JEDNAK, Sandra; Makajić-Nikolić, Dragana; Kragulj, Dragana; Vujošević, Mirko (Industrija, 2016)
Zavisno od raspolozivosti resursa i nivoa razvoja, svaka zemlja je specijalizovana u određenim delatnostima. Tokom razvoja, zemlje sprovode sektorsku transformaciju. U cilju da postignu viši nivo ekonomskog razvoja, neophodno je da svaka zemlja diversifikuje ekonomske aktivnosti i odredi u koje ekonomske aktivnosti treba ulagati. Cilj ovog rada je da analizira efekte ekonomske strukture i diversifikaciju aktivnosti na razvoj Srbije u period 2007-2012.godine. Model optimizacije je korišćen da se pokaže diversifikacija aktivnosti. Nadalje, granica efikasnosti je korišćena da se pokažu prinosi, rizici i korelacija između aktivnosti. Rezultati pokazuju da ekonomske aktivnosti Rudarstvo, Državna uprava i obavezno socijalno osiguranje, Ostale uslužne delatnosti, Finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja, Umestnost, zabava i rekreacija treba da budu pokretači ekonomskog rasta, zato što obezbeđuju balans između rasta i sigurnosti prema GVA u ekonomskim aktivnostima.