Postakviziciono organizaciono i portfolio restrukturiranje i performanse: Empirijska evidencija preuzetih preduzeća u Republici Srbiji - Savović, Slađana D (Industrija, 2016)
Rad istražuje uticaj postakvizicionog restrukturiranja na performanse, na primeru kompanija u Srbiji koje su bile predmet preuzimanja u periodu od 2002 do 2011. godine. Primenom eksplorativne faktorske analize identifikovano je dva faktora postakvizicionog restrukturiranja: prvi, koji se odnosi na organizaciono restrukturiranje i drugi, koji se odnosi na portfolio restrukturiranje (dezinvestiranje). Uticaj organizacionog i portfolio restrukturiranja na postakvizicione performanse testiran je primenom višestruke linearne regresije. Rezultati analize ukazuju da organizaciono i portfolio restrukturiranje nema statističi značajan uticaj na postakvizicione performanse u posmatranom periodu. Dodatno, rezultati su pokazali da postoji statistička značajna razlika u implementiranim aktivnostima organizacionog restrukturiranja između proizvodnog i uslužnog sektora. Organizaciono restrukturiranje je u većem stepenu implementirano u kompanijama iz proizvodnog sektora.