Spajanje i preuzimanje firmi: uporedni pregled literature - Ghosh, Sohini; Dutta, Sraboni (Industrija, 2016)
Cilj ovog rada je pregled sholastičkih istraživanja o uticaju spajanja i preuzimanja na rezultate kompanija i predstavljanje uporedne analize spajanja i preuzimanja firmi u Indiji u odnosu na druge zemlje. Pregledano je 108 članaka iz časopisa objavljenih između 2005. i 2015. godine sa fokusom na poređenje parametara učinka kompanija pre i posle spajanja i preuzimanja. Učinak kompanije se proverava upotrebom tri mere tj. računovodstvenih mera, mera performansi berze i kvalitativnih mera. Na osnovu ove tri mere, izvršeno je poređenje literature o spajanju i preuzimanju firmi u Indiji i još 23 zemlje. Pregled je pokazao da bez obzira na naciju, spajanje i preuzimanje firmi može imati pozitivan, negativan ili kombinovan uticaj na mere performansi računovodstva i berze kod sticaoca i ciljanih firmi. Spajanje i preuzimanje firmi u zemljama osim Indije dobijaju više akademske pažnje u pogledu uticaja kvalitativnih pitanja kao što su kulturna kompatibilnost, smanjenje radne snage i inovacije. Problemi spajanja i preuzimanja firmi u Indiji kao i u drugim zemljama su kulturna nekompatibilnost i smanjenje radne snage. Spajanje i preuzimanje indijskih domaćih firmi doveli su do većeg učešća na tržištu, dok je većina spojenih i preuzetih kompanija u drugim zemljama izgubila bazu kupaca. Pored raznovrsne literature koja proučava uticaj spajanja i preuzimanja na učinke firmi pre i posle ovakvih transakcija, komparativna procena studija o spajanju i preuzimanju firmi u Indiji i onih u drugim zemljama sveta predstavlja novinu na ovom polju.