Svež paradajz: obećavajući izvozni proizvod za Srbiju? - Vuković, Andrea; Ubiparip, Dragana; Radovanović, Maja; Jaćimović, Sonja (Industrija, 2015)
Proizvodnja svežeg povrća se u Srbiji često ističe kao sektor sa značajnim izvoznim potencijalom. Međutim, postojeće analize i preporuke su uglavnom opšteg karaktera bez sveobuhvatnih podataka koji bi omogućili davanje preporuka za unapređenje iskorišćenja postojećih potencijala. Sa ciljem dobijanja temeljnog uvida u sektor proizvodnje svežeg paradajza i njegov izvozni potencijal na osovu raspoloživih statističkih podataka izvršena je analiza trendova proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene u Srbiji i na potencijalnim ciljnim tržištima, a na bazi niza intervjua izvršen je uvid u lanac snabdevanja paradajzom u Srbiji. Dobijeni rezultati ukazali su na tržište centralne i istočne Evrope kao potencijlno ciljno tržište za svež paradajz iz Srbije, ali ukazali su i na brojna poboljšanja koja su preduslov za konkurentno iskorišćenje potencijala za proizvodnju paradjza u Srbiji. Poboljšanja su potrebna kako u proizvodnoj praksi u pracu povećanja količina, unapređenja kvaliteta, bezbednosti i ujednačenosti proizvedenog paradajza, ali pre svega u organizaciji lanca snabdevanja.