Efikasnost lokalne samouprave u Srbiji: SFA pristup - Radulovic, Branko; Dragutinović, Stefan (Industrija, 2015)
Rad analizira nivo neefikasnosti na uzorku od 143 lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2012. godini. Kao ulaznu veličinu koristimo nivo tekućih rashoda lokalnih samouprava, dok na strani izlaznih veličina koristimo indikatore koji opisuju ključne javne usluge lokalnih samouprava. U radu koristimo parametarski pristup merenju efikasnosti. Rezultati pokazuju da primenom stochastic frontier metode, u slučaju kada kontrolišemo uticaj egzogenih ograničenja na ponudu lokalnih javnih usluga, “prosečna” lokalna samouprava proizvodi javne usluge uz troškove koji su za oko 23 procenta veće u odnosu na najefikasnije lokalne samouprave. Rad sadrži kratak osvrt na dobijene rezultate i putokaz za nastavak istraživanja.