Prioritizacija determinanti otvorenih inovacija u bankarstvu - Tornjanski, Vesna; Marinkovic, Sanja; Levi Jaksic, Maja; Bogojevic Arsic, Vesna (Industrija, 2015)
Istraživački okvir rada predstavlja određivanje prioriteta determinanti otvorenih inovacija u bankarskom sektoru uz integrisanu primenu kvalitativnih i kvantitativnih metoda u procesu evaluacije. Primenjene metode istraživanja imaju za cilj da objedine znanje i iskustvo stručnjaka, sa jedne strane, i precizno matematičko rezonovanje, sa druge, čime se stvara objektivna i pouzdana osnova za efektivno odlučivanje. Determinante otvorenih inovacija su izvedene na osnovu istraživanja literature i sprovedene Delfi studije koja je obuhvatila 51 stručnjaka iz banaka na teritoriji Srbije. Petnaest značajnih determinanti u okviru pet dimenzija su zatim evaluirane kroz AHP - metod za podršku odlučivanju, kako bi se odredio prioritet determinanti u cilju razvoja koncepta otvorenih inovacija u bankarstvu. Rezultati istraživanja pokazuju da se efektivna primena otvorenih inovacija u bankarstvu zasniva na formalnom jačanju pod uticajem menadžmenta, kako bi se inovacije integrisale u politiku organizacije, kao i na kreiranju dualne strukture koja podstiče pokretanje i uvođenje inovacija, tj. na izgradnji dualne (engl. ambidextrous) organizacije. Saznanja dobijena istraživanjem i predstavljeni rezultati u ovom radu mogu biti široko primenjeni i korišćeni od strane stručnjanka iz nauke i prakse koji su zainteresovani za primenu koncepta otvorenih inovacija u bankarskom sektoru.