Testiranje modela za otkrivanje uobličavanja finansijskog rezultata - Bešlić, Ivana; Bešlić, Dragana; Jakšić, Dejan; Andrić, Mirko (Industrija, 2015)
U ovom radu autori analiziraju predikcionu moć postojećih modela za otkrivanje uobličavanja finansijskog rezultata privrednih društava u zemljama širom sveta. Takođe, na bazi reprezentativnog uzorka privrednih društava u industrijskom sektoru Republike Srbije, autori nastoje razviti poboljšan model za otkrivanje manipulativnog finansijskog izveštavanja pogodan za srpsko poslovno okruženje primenom višestruke linearne regresije. Primena postojećih modela diskrecionih razgraničenja u srpskom ekonomskom okruženju pokazuje da ovi predikcioni modeli nemaju zadovoljavajuću objašnjavajuću moć (Jones model 5,4%; Dechow model 2,6%; Kasznik model 37%), te postoji potreba za njihovim daljim modifikacijama. Od pomenutih modela, samo Kasznik model se pokazao kao statistički značajan model na posmatranom uzorku od 65 privrednih društava u industrijskom sektoru Republike Srbije. Kao rezultat istraživanja razvijen je modifikovan model diskrecionih razgraničenja koji ima poboljšanu objašnjavajuću moć i koji omogućava otkrivanje novih tehnika manipulativnog finansijskog izveštavanja u industrijskom sektoru Republike Srbije. Objašnjavajuća moć našeg modifikovanog modela je 63,7%.