Indeks koncentracije prodaje na iranskom tržištu automobila - Kazemzadeh, Emad; Sheikh Zeinoddin, Azar (Industrija, 2015)
Koncentracija je jedan od ključnih pokazatelja tržišne strukture. Broj proizvođača i tržište distribucije među firmama različitih veličina se mogu ispitivati pomoću indeksa koncentracije. U ovom radu je korišćen odnos koncentracije, Herfindal- Hiršman indeks, Hal-Tiedman indeks, sveobuhvatni indeks industrijske koncentracije, entropija i Hana-Kej indeks tokom 1996., 2011., 2006. i 2011. godine. Glavni cilj ovog istraživanja je merenje koncentracije na iranskom tržištu automobila i prikaz promena tokom perioda 1996-2011.godine. Rezultati su pokazali visoku koncentraciju u iranskoj automobilskoj industriji. Čak i sa pojavom novih firmi u iranskoj automobilskoj industriji i povećanjem ukupne proizvodnje, došlo je do stalne koncentracije u automobilskoj industriji.