Dea pristup rangiranju opština prema efikasnosti msp u agrobiznisu Srbije - Maletic, Radojka; Paunovic, Tamara; Popovic, Blazenka (Industrija, 2015)
Najvažniji aspekt svakog poslovanja jeste efikasnost. Cilj je da se uz što manje ulaze postignu što veći izlazni rezultati, tj. raspoloživi ulazi maksimalno iskoriste. Brojne matematičko-statističke procedure, poput tehnike DEA (Data Envelopment Analysis) analize, zauzimaju značajno mesto u procesu merenja efikasnog upravljanja preduzećima i njegovim aktivnostima. U radu je ilustrovana primena DEA tehnike u oceni efikasnosti poslovanja MSP u agrobiznisu u Vojvodine. Merenje efikasnosti poslovanja malih i srednjih preduzeća se zasniva na vrednostima sledećih pokazatelja: stalna imovina, obrtna sredstva, broj firmi, broj zaposlenih, ukupan prihod, dobit i gubitak. Podaci koji se koriste za izračunavanje vrednosti pokazatelja efikasnosti poslovanja dobijeni su iz Zavoda za Statistiku, a na osnovu završnih računa MSP u agrobiznisu za četvrogodišnji prosek (2008-2011 god.). Cilj istraživanja ovog rada je, najpre statističko ocenjivanje efikasnosti poslovanja MSP u agrobiznisu primenom DEA tehnike, a zatim da se na osnovu dobijenih rezultata izvrši rangiranje opština Vojvodine kojima pripadaju posmatrana MSP i najzad da se na osnovu 4 modela pokaže koliko je DEA tehnika osetljiva metodologija na promenu kombinacija ulazno/izlaznih indikatora, zbog čega se mora biti vrlo obazriv u primeni iste. Što je kombinacija parametara u modelu bolja to su i rezultati realniji, jer ako se izostavi neki ključan parametar mogu se doneti pogrešne odluke.