Mere uspeha/učinka malih preduzeća – značaj, pouzdanost i upotrebljivost - Leković, Božidar; Marić, Slobodan M (Industrija, 2015)
Osnovni cilj ovog rada je da se proceni pouzdanost odabranih mera uspeha/učinka malih preduzeća, uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke objektivnih (tradicionalnih, finansijske) i subjektivnih (lična percepcija) indikatora. Realizacija osnovnog cilja će doprineti uklanjanju sumnje u različite kategorije uspeha/učinka malih preduzeća, što će predstavljati sekundarni cilj ovog rada. Metodologija istraživanja podrazumeva korišćenje parametarske procedure zbog karakteristika odabranih varijabli i broja opservacija u uzorku. Univariate ANOVA i Pearsonov koeficijent korelacije će biti osnovne metode ovog rada. Osnova ovog rada sastoji se od podataka prikupljenih iz elektronskog upitnika 260 preduzetnika/vlasnika/menadžera malog biznisa u pod regionu Republike Srbije. Rezultati analize u ovom radu ukazuju na vezu subjektivnih procena uspešnosti vlasnika/preduzetnika/menadžera i pokazatelja objektivnog učinka, koji se mogu okarakterisati kao komplementarni, što znači da je subjektivna procena, kao i navedeni formalni pokazatelji poslovanja predstavljaju realno stanje. Pored toga, važno je istaći, kao važan rezultat koji se primećuje u okviru grupe objektivnih indikatora učinka a to je postojanje razlike i razgraničavanje dve grupe, finansijskih i nefinansijskih, indikatora učinka.