Nedostatak domaće štednje i investicija kao ograničenje bržem razvoju - Filipović, Milorad; Nikolić, Miroljub; Katić, Goran (Industrija, 2015)
U radu su analizirani osnovni makroekonomski parametri i date projekcije njihovog kretanja u period 2015-2017. godine u Republici Srbiji. Projekcije osnovnih makroekonomskih agregata su bazirane na modelu finansijskog programiranja (MEP1) koji uključuje niz statističkih i ekonometrijskih metoda kako bi se povezale endogene i egzogene varijable celog makroekonomskog sistema.Cilj primene posebno razvijenog modela finansijskog programiranja je bio da se analiziraju dva scenarija razvoja Srbije do 2017. godine. U radu su navedeni samo osnovni zaključci do kojih se došlo primenom modela. Osnovni zaključak rada je da bez značajnog podizanja učešća štednje u raspodeli BDP-a nema dugoročnog i održivog razvoja Srbije, a takođe je potrebno i jačanje dinarske štednje. Ključni doprinos rada je izneta argumentacija da model razvoja Srbije iz prve decenije XXI veka zasnovan na rastu agregatne tražnje koji je finansiran prihodima od privatizacije i rastućim zaduživanjem zemlje mora biti zamenjen u korist porasta domaće štednje, investicija i na tome zasnovanoj poboljšanoj konkuretnosti domaće ekonomije.