Strategija diskriminacije cenama low-cost avio-kompanija - Petrovic, Jelena; Petrović, Nikola (Industrija, 2015)
Glavni cilj rada je da se utvrdi da li cene avio-karte monotono rastu tokom vremena. Autori analiziraju tržišno učešće low-cost avio-kompanija tokom perioda nakon deregulacije avio-saobraćaja u Srbiji na linijama koje povezuju Beograd sa drugim destinacijama u svetu. U posmatranom periodu, avio-kompanija Wizz Air je ostvarila najveće povećanje tržišnog učešća. Ova avio-kompanija je imala monopolistički položaj na svim linijama izuzev na liniji koja povezuje Beograd sa Rimom u posmatranom periodu. Na osnovu podataka o kretanju cena avio-karata avio-kompanije Wizz Air na liniji koja povezuje Beograd sa Rimom, teoreme o monotonosti funkcije i Spermanovog koeficijenta, rezultati istraživanja ukazuju da postoji korelaciona veza između vremena kupovine karte i njene cene, ali da cene avio-karata ne rastu monotono tokom vremena.