Izveštaj o tokovima gotovine: stanje i problemi primene u Republici Srbiji - Miletić, Dragan B (Industrija, 2014)
Vreme globalne ekonomske krize i nestabilnih finansijskih trižišta dodatno je potenciralo činjenicu da neadekvatni tokovi gotovine vrlo često predstavljaju ozbiljan problem u poslovanju privrednih subjekata. Sa ciljem da se sagleda stanje i problemi u primeni izveštaja o tokovima gotovine i objasni zašto izveštaj o tokovima gotovine nije u dovoljnoj meri afirmisan u poslovnoj praksi u Republici Srbiji, sprovedeno je istraživanje na uzorku domaćih preduzeća putem upitnika. Upitnik se sastojao od pitanja usmerenih na utvrđivanje stanja navedenog problema i sagledavanja uzroka registrovanog stanja. Pitanja su analizirana sa stanovišta kriterijuma veličine pravnog lica. Na bazi analize dobijenih odgovora utvrđeno je da je kvalitet sastavljanja i analize izveštaja o tokovima gotovine kod velikih pravnih lica uglavnom zadovoljavajući, dok je kod srednjih i malih pravnih lica stanje nužno unaprediti što nalaže unapređenje postojeće prakse u domenu podizanja nivoa poznavanja metodologije sastavljanja izveštaja o tokovima gotovine i cash flow analize od strane menadžera i sastavljača finansijskih izveštaja.