IKT kao komponenta razvoja ekonomije znanja zemalja Zapadnog Balkana - Nedic, Vladimir M; Cvetanović, Slobodan Ž; Despotovic, Danijela Zoran (Industrija, 2014)
U radu se na osnovu metrikе indeksa ekonomije znanja (KAM) Instituta Svetske Banke istražuje dostignuti nivo primene IKT u četiri zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija) i šest selektovanih zemalja EU (Austrija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Rumunija i Slovenija) iz njihovog najbližeg okruženja. Korelacionom analizom ispitivana je međuzavisnost IKT stuba sa ostalim stubovima indeksa ekonomije znanja (KEI), kao i visinom GDP per capita na globalnom nivou i na nivou deset posmatranih zemalja. Potom je korišćenjem klaster i radar chart analize identifikovana dubina jaza između nivoa korišćenja ICT u deset izabranih zemalja Evrope svrstanih u dve grupe (zemlje Zapadnog Balkana i zemlje EU iz njihovog neposrednog okruženja). Na kraju je primenom modela over time komparacije najnovijih dostupnih podataka u odnosu na podatke iz 2000. godine dodatno ispitivan trend promena vrednosti ključnih varijabli IKT stuba zemalja Zapadnog Balkana i selektovanih zemalja EU. Zaključak je da ustanovljeno zaostajenje u primeni IKT u zemljama Zapadnog Balkana u odnosu na EU zemlje iz njihovog najbližeg okruženja per se znači relativno nazadovanje ovih zemalja u razvoju ekonomije znanja, i šire, njihovo relativno kašnjenje u razvoju informatičkog društva u celini