Parametarska i neparametarska VaR procena dnevnih prinosa - Djakovic, Vladimir Dj.; Andjelic, Goran B.; Ljumovic, Isidora Lj. (Industrija, 2014)
Uvažavajući aktuelne trendove i tržišne prilike na tranzitornim tržištima, predmet istraživanja u radu jeste analiziranje i kvantifikacija različitih modela merenja Value at Risk-a (VaR) u svetlu uspešnosti procene rizika od aktivnosti investiranja na domicilnom tržištu. Cilj koji se želi ostvariti istraživanjem jeste dolaženje do niza kvalitativnih i kvantitativnih informacija o mogućnostima uspešnosti primene različitih modela VaR-a u donošenju odluka o investiranju, a u funkciji minimiziranja rizika od aktivnosti investiranja. Istraživanje je fokusirano na domicilno finansijsko tržište i obuhvata period od 2006-2012 godine. Metodologija istraživanja podrazumeva primenu analize MANOVA, diskriminativne analize i Roy-evog testa, a prilagođena je specifičnostima tranzitornog tržišta Republike Srbije. Rezultati istraživanja potvrđuju istaknuto mesto, ulogu i značaj različitih modela VaR-a u svetlu kvantifikacije rizika od aktivnosti investiranja na domicilnom tržištu, uz ukazivanje na specifičnosti razlika između pojedinih modela VaR-a. U tom smislu, dobijeni rezultati će biti korisni kako akademskoj zajednici, tako i stručnoj javnosti u kontekstu uspešne primene različitih modela VaR-a prilikom donošenja odluka o aktivnostima investiranja.