Kvalitet poslovnih komunikacija u zavisnosti od stila afektivnog vezivanja, socijalno-emocionalnih kompetencija i osobina ličnosti - Nikić, Gordana; Mitrović, Milena; Travica, Vesna (Industrija, 2014)
Glavni cilj ovog rada je utvrđivanje povezanosti između stilova afektivne vezanosti, emocionalne inteligencije, zadovoljstva životom, osobina ličnosti i stilova humora, kod radno aktivnog stanovništva, kao i razmatranje implikacija ovih povezanosti na kvalitet poslovnih komunikacija. Istraživanje obuhvata 240 ispitanika iz Srbije.Struktura uzorka je prigodnog tipa, heterogena, čine ga zaposleni oba pola i različitog uzrasta. Korišćeni su instrumenti: Upitnik emocionalne kompetentnosti (Takšić, Moharić & Munjas, 2006), Upitnik za procenu osobina ličnosti (Zuckerman, 2002), Iskustva u bliskim vezama - verzija za procenjivanje porodične afektivne vezanosti (Kamenov & Jelić, 2003), Upitnik stilova humora (Martin, Puhlik-Doris, Larsen, Gray & Weir, 2003) i upitnik Zadovoljstvo životom (Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985). Dobijeni rezultati ukazuju na postojanje značajne pozitivne povezanosti između sigurnog stila afektivne vezanosti, afilijativnog i samopodržavajućeg stila humora, aktiviteta, socijabilnosti, kao i zadovoljstva životom. Dobijene su značajne negativne korelacije između preokupiranog stila afektivne vezanosti, samopodržavajućeg i agresivnog stila humora, aktiviteta, socijabilnosti, kao i ukupnog zadovoljstva životom, a pozitivne korelacije sa samopodređujućim stilom humora