Tranzicione privrede tokom svetske ekonomske krize: pristup razlike u razlikama - Filipović, Sanja; Miljković, Marko (Industrija, 2014)
Ovaj rad analizira uticaj globalne ekonomske krize na zemlje u tranziciji koje su posmatrano po padu GDP bile najviše pogođene uticajem globalne ekonomske krize. Stoga je stopa rasta za region pala sa 8,4% u 2007.godini na -3,9% u 2009.godini. Cilj rada je da utvrdi koje su zemlje u zavisnosti od nivoa napretka u sprovođenju tranzicionih reformi (merenog tranzicionim indikatorom) bile više izložene efektima globalne ekonomske krize, odnosno koje su zemlje u petogodišnjem periodu 2009-2013. godine brže ostvarile napredak mereno stopom ekonomskog rasta. Istraživanje se bazira na pristupu razlike u razlikama i obuhvatilo je 29 zemalja u tranziciji. Rezultati pokazuju je da privrede koje su manje napredovale na putu tranzicionih reformi (tranzicioni indikator manji od 3) su imale manji udar krize u prvom naletu 2009. godine. Pored toga, ova podgrupa zemalja u tranziciji je bolje prevazišla krizu u petogodišnjem periodu 2009-2013 obzirom da su za 18 procentnih poena imale veću kumulativnu stopu rasta u tih pet godina nego zemlje u tranziciji koje su uvele sve principe tržišne privrede.