Odnos između komunikacione prakse i organizacionih performansi u organizacijama iz Evrope - Leković, Božidar; Berber, Nemanja (Industrija, 2014)
Osnovni cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje razlike između organizacija iz privatnog sektora iz Evrope u pogledu njihovih organizacionih performansi u kontekstu postojanja i razvoja komunikacije. Predmet istraživanja bila je analiza prakse komunikacije i organizacionih performansi u organizacijama iz privatnog sektora u 25 zemalja Evrope. Metodologija u istraživanju obuhvatila je ispitivanje uzorka nastalog tokom projekta CRANET, međunarodnog projekta u oblasti menadžmenta ljudskih resursa, u period od 2008. do 2010. godine. Autori su koristili sledeće statističke tehnike kako bi ispitali postavljene hipoteze: deskriptivnu statistiku, Hi kvadrat test i T-test. Rezultati istraživanja upućuju na postojanje statistički značajne razlike između organizacija it privatnog sektora, koje informišu svoje zaposlene o poslovnoj strategiji, finansijskim rezultatima i organizaciji rada, u pogledu organizacionih performansi. Takođe, prikazani su trendovi u korišćenju različitih tehnika komunikacije u zemljama Evrope. Organizacije u privatnom vlasništvu u Evropi obično koriste tehnike direktne uzlazne komunikacije i verbalnu komunikaciju tokom procesa komuniciranja između menadžmenta organizacije i zaposlenih. U pogledu internacionalizacije poslovanja, autori su utvrdili da kompanije koje posluju na međunarodnom tržištu u većoj meri informišu svoje zaposlene o strategiji, rezultatima i organizaciji rada nego organizacije koje posluju samo na lokalnom tržištu.