Cene energije i njihov direktan efekat na inflaciju u Srbiji u periodu 2016-2025 - Miljković, Marko; Molnar, Dejan; Tanasković, Svetozar (Industrija, 2026)
Tokom poslednjih petnaest godina inflacija u Srbiji je uglavnom bila niska i u okvirima zadatog cilja NBS, sa izuzetkom perioda 2021-2023. Cilj ovog rada je da proceni direktan doprinos cena energije inflaciji u Srbiji. Energija čini oko 16% potrošačke korpe u Srbiji, a kretanje cena energije utiče na nebaznu inflaciju koja sadrži rast cena koje su sklone velikim kratkoročnim oscilacijama usled šokova ponude. U radu je prikazano kretanje cena električne energije, gasa, čvrstih goriva, grejanja i goriva za putnička vozila, kao i efekti promene navedenih cena na inflaciju u Srbiji u periodu 2016-2025. Direktan doprinos cena energije rastu opšteg nivoa cena u Srbiji u većem delu posmatranog perioda iznosio je manje od jednog procentnog poena godišnje, odnosno između 15 i 30 procenata ukupnog doprinosa svih elemenata potrošačke korpe. Pri tome, najveći doprinos inflaciji dalo je povećanje cena električne energije, a zatim povećanje cena goriva za putnička vozila i čvrstih goriva.