R Reakcija tržišta kapitala na promene makroekonomskih varijabli: studija slučaja Bosne i Hercegovine : Reakcija tržišta kapitala na promene makroekonomskih varijabli: studija slučaja Bosne i Hercegovine - Alihodzic, Almir A.; Merdić , Alem; Dzafic, Jasmina (Industrija, 2026)
Ova studija ima za cilj da identifikuje uticaj makroekonomskih i tržišnih varijabli na tržište akcija u Bosni i Hercegovini. Razmatraju se dva indeksa na tržištu kapitala Bosne i Hercegovine, naime indeks berze SASX-30 i BIRS. Istovremeno, makroekonomske i tržišne varijable su: promet (TRN), tržišna kapitalizacija (MC), izvoz (EXP), uvoz (IMP), bruto domaći proizvod (BDP), indeks potrošačkih cena (CPI) i strane direktne investicije (FDI). Studija sprovodi panel regresionu analizu za period od 2013., do 2022. godine. Rezultati panel regresione analize pokazali su da vrednosti izvoza i uvoza imaju najveći uticaj u kontekstu značaja na kretanje prinosa na berzanskim indeksima SASX-30 i BIRS na tržištu kapitala Bosne i Hercegovine. S druge strane, varijable koje su postigle najmanji značaj su sledeće: promet, tržišna kapitalizacija, strane direktne investicije, i indeks potrošačkih cena.