Determinante finansijske i digitalne finansijske pismenosti među vlasnicima mikro i malih preduzeća u Jogjakarti, Indonezija - Siwi, Virgiana Nugransih; Sasongko, Gatot; Pertiwi, Angelita Titis; Wahyudi, Yustinus; Megaleia Rosedea, Eukharistein; Andra Martian, Thomas (Industrija, 2026)
Ova studija ispituje nivoe i determinante finansijske pismenosti (FL) i digitalne finansijske pismenosti (DFL) među vlasnicima mikro-MSP u Jogjakarti. Koristeći anketne podatke mikropreduzeća iz više sektora, analiza procenjuje pismenost u dimenzijama znanja, stavova i ponašanja. Nalazi pokazuju da su i FL i DFL relativno niski, posebno u dimenzijama znanja i ponašanja, uprkos generalno pozitivnim stavovima. Demografske karakteristike, pol, starost i obrazovanje, značajno utiču na FL i DFL, pri čemu muškarci, mlađi i obrazovaniji vlasnici pokazuju viši nivo pismenosti. Socioekonomski faktori takođe oblikuju rezultate: stalno zaposlenje smanjuje DFL, porodična finansijska podrška poboljšava digitalne finansijske stavove, dok veći broj izdržavanih članova i oslanjanje na zajedničku finansijsku pomoć smanjuju digitalno finansijsko angažovanje. Karakteristike poslovanja kao što su promet i tip delatnosti, zajedno sa faktorima povezanim s tehnologijom, uključujući pristup internetu i digitalnim alatima za plaćanje, dodatno utiču na nivo pismenosti; međutim, sam pristup ne garantuje odgovorno digitalno finansijsko ponašanje. Analiza medijacije potvrđuje da FL ima ključnu ulogu u jačanju DFL, naglašavajući važnost osnovnog finansijskog znanja i ponašanja u usvajanju digitalnih finansija. Studija nudi uvide za politike usmerene na unapređenje digitalne finansijske inkluzije među mikropreduzećima u ekonomijama u razvoju.