English Doprinos velikih preduzeća prerađivačkoj industriji – implikacije za Srbiju - Djerasimović, Stefan; Savić, Ljubodrag (Industrija, 2025)
Ovaj rad ima za cilj da ispita strukturu prerađivačke industrije odabranih evropskih zemalja prema veličini preduzeća i da je uporedi sa strukturom prerađivačke industrije Srbije kako bi se bolje razumele karakteristike prerađivačke industrije Srbije i pružili odgovori za neophodan put buduće industrijske politike Srbije. Koristili smo podatke iz skupova podataka Evrostata da bismo izračunali učešće velikih preduzeća u bruto dodatoj vrednosti, zaposlenosti i izvozu prerađivačke industrije odabranih evropskih zemalja. Pored toga, izračunali smo odgovarajuća učešća u granama višeg tehnološkog nivoa odabranih evropskih zemalja, kao i nivo produktivnosti rada ukupne prerađivačke industrije. Ista učešća i indikatori su potom obračunati za Srbiju, koristeći podatke Republičkog zavoda za statistiku. Rezultati su slični i u evropskim zemljama i u Srbiji. Međutim, imajući u vidu da srpsku prerađivačku industriju karakteriše dominacija grana nižeg tehnološkog nivoa, neophodno je da Srbija unapredi tehnološku strukturu svoje prerađivačke industrije, što će biti moguće samo uz visoko učešće velikih preduzeća u proizvodnji prerađivačke industrije.