Uticaj održivog izveštavanja na finansijske performanse preduzeća - Vukovic, Bojana; Peštović, Kristina; Jakšić, Dejan (Industrija, 2025)
Izveštavanje o životnoj sredini, društvenim pitanjima i korporativnom upravljanju (ESG) ili održivo izveštavanje može uticati na poslovne rezultate preduzeća kroz finansijske ishodе, upravljanje rizicima i dugoročnu održivost. Cilj ovog rada je da utvrdi povezanost između izveštavanja o održivosti i finansijskih performansi preduzeća. Uzorak se sastoji od 60 velikih srpskih preduzeća koja imaju zakonsku obavezu da u izveštajima obelodanjuju nefinansijske informacije o održivosti. Posmatrani vremenski okvir je od 2021. do 2023. godine. Empirijski deo rada fokusira se na primenu neparametarskog Mann-Whitney U testa u SPSS-u. Rezultati pokazuju da postoji statistički značajna razlika u finansijskim performansama između preduzeća koja imaju posebne izveštaje o održivosti na srpskom jeziku i onih koja nemaju. Međutim, nije utvrđena statistički značajna razlika u finansijskim performansama između preduzeća koja uključuju izveštaj o održivosti u okviru svog godišnjeg poslovnog izveštaja i onih koja to ne rade. Rezultati ukazuju na potrebu za poboljšanjem posvećenosti organizacije održivom razvoju kako bi se postigle bolje finansijske performanse koje vode ka dugoročnom opstanku, rastu i razvoju.