English - Đoković, Goran; Čelik, Petar; Arsić, Milica (Industrija, 2025)
Apstrakt: Koncept digitalnog preduzetništva je aktuelno pitanje koje značajno utiče na savremenu poslovnu praksu i teoriju menadžmenta. Stoga je osnovni cilj istraživanja bio da se ukaže na značaj digitalnog preduzetništva za poslovanje savremenih organizacija, kao i da se analizira potencijal za digitalno preduzetništvo na primeru kompanija iz Republike Srbije u kontekstu pola i radnog iskustva zaposlenih. Sa naučnog stanovišta, rad daje uvid u teorijski okvir digitalnog preduzetništva koji obuhvata aktuelne definicije i naučne pristupe objavljene u svetski relevantnim naučnim bazama. Empirijski značaj istraživanja zasnovan je na rezultatima ankete koja je obuhvatila 124 ispitanika (N=124), zaposlenih u različitim kompanijama koje su implementirale digitalne inovacije ili koristile digitalne tehnologije za transformaciju poslovnih modela u Republici Srbiji. Ključne reči: digitalno preduzetništvo, preduzetništvo, digitalne inovacije, digitalno poslovanje, digitalna transformacija