Ograničenja izvoza bakra Srbije: traženje rešenja za poboljšanje izvoznih performansi - Natasa (Industrija, 2025)
Analiza pogoršane strukture izvoza industrije bakra otkriva dva primarna izazova: nedostatak kvalifikovane radne snage i nedovoljan prerađivački kapacitet, pogoršan povećanom eksploatacijom u novom vlasništvu. Ova pitanja se ne mogu u potpunosti rešiti pre konačnog iscrpljivanja rudnika bakra. Stoga se ovo istraživanje fokusira na identifikaciju rešenja za poboljšanje strukture izvoza bakra u datim ograničavajućim uslovima. Kvantitativno istraživanje korišćenjem RCA indeksa i udela u ukupnom izvozu identifikuje tri grupe proizvoda od bakra sa najvećim potencijalom za povećanje izvoza: rafinisani bakar (HS7403), ploče, limovi i trake (HS7409) i bakarne cevi i cevi (HS7411). Preusmeravanje ograničenih prerađivačkih kapaciteta i ljudskih resursa ka unapređenju samo ovih proizvoda omogućilo bi povoljniji balans između sirove rude i prerađenog bakra. Ovakav pristup bi verovatno rezultirao većim profitom i potencijalom da se iskoriste kapaciteti pratećih aktivnosti, jer se ovi proizvodi podvrgavaju znatno većem stepenu prerade u odnosu na rudu.