Da li ekonomska sloboda utiče na privredni rast: primer dve zemlje zapadnog Balkana - Borović, Zoran S (Industrija, 2014)
U ovom radu prikazaćemo rezultate istraživanja o uticaju ekonomskih sloboda na ekonomski rast u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Nivo ekonomskih sloboda mjerićemo Indeksom Ekonosmkih sloboda koji objavljuje Heritidž Fondacija u kooperaciji sa Vol Strit Žurnalom. Osnovna pretpostavka u našem radu je da će povećanje ekonomskih sloboda dovesti do rasta BDP-a. Da bi testirali našu pretpostavku koristićemo regresionu analizu. Rezultati do kojih smo došli pokazuju da rast ekonomskih sloboda ima snažan, ali i raztličit uticaj na rast BDP-a za obje zemlje.