Fazi modeli za merenje konkurentnosti u agroindustriji - Adzic, Sofija; Stojic, Dragan (Industrija, 2014)
Konkurentnost je u protekle tri decenije sastavni deo modernog upravljanja razvojem i poslovanjem. Autori posmatraju 18 vojvođanskih preduzeća u periodu 2009-2013 iz sektora poljoprivrede i prerađivačke industrije i mere njihovu konkurentnost na osnovu angažovanosti intelektualnog kapitala. Autori dalje predlažu konstrukciju portfelja rešavanjem višekriterijumskog optimizacionog problema. Primenjena je fazi metodologija, prinosi su modelovani trapezoidnim fazi brojevima, a rizik se meri semi-devijacijom. Rezultati studije ukazuju na odstupanje u odnosu na Markowitzev model koji podrazumeva da su prinosi normalno raspoređeni, pri čemu je varijansa adekvatna mera rizika. Portfelje dobijene fazi metodologijom čine kompanije sa većim vrednostima intelektualnog kapitala u odnosu na kompanije koje su dobijene rešavanjem Markowitzevog problema.