Komparativna analiza društvenog kapitala u zemljama zapadnog Balkana - Golubović, Nataša L; Džunić, Marija; Marinković, Srđan (Industrija, 2014)
Cilj ovog rada je da se na osnovu komparativne analize razvoja društvenog kapitala u zemljama Zapadnog Balkana utvrdi raspoloživost različitih elemenata društvenog kapitala i ukaže na to koji segmenti društvenog kapitala predstavljaju prepreku bržem razvoju ovih zemalja. Potreba za istraživanjem društvenog kapitala u balkanskim zemljama uslovljena je činjenicom da očigledne razlike u ekonomskim performansama ovih zemalja, uprkos sličnim reformskim programima, nije moguće objasniti tradicionalnim faktorima rasta. Heterogenost ekonomskog uspeha ovih privreda u dobroj meri određena je društveno-ekonomskom strukturom u koju su ekonomske institucije utkane. Balkanske zemlje ne mogu svoje planove razvoja da baziraju samo na povećanju ljudskog i fizičkog kapitala, već moraju da obezbede i kvalitetno institucionalno okruženje. Rezultati komparativne analize ukazuju na specifičnost društvenog kapitala u zemljama Zapadnog Balkana, koja bi u najkraćem mogla da se opiše kao nedostatak poverenja u institucije i generalizovanog poverenja, koji stoji na putu unapređenja ekonomske i institucionalne efikasnosti, kao i snažnim neformalnim mrežama (tzv. mrežnom kapitalu), koje u najvećem broju slučajeva predstavljaju prepreku reformskim procesima.