Unutrašnje i spoljne izvozne prepreke: analiza sa stanovišta MSP iz Srbije - Sudarevic, Tomislav; Radojevic, Predrag (Industrija, 2014)
U ovom radu se istražuje uticaj karakteristika preduzeća, odnosno veličine, dužine izvoznog iskustva, vlasništva nad kapitalom i vrste industrije, na opažanje izvoznih prepreka u slučaju proizvodnih MSP izvoznika iz Srbije. Njeni ciljevi bili su da utvrdi činioce koji mogu da predstavljaju izvozne prepreke za domaća MSP, rangiranje opaženih prepreka, uočavanje razlika između različitih grupa MSP i ispitivanje korelacije između odlika MSP i opažanja izvoznih prepreka. Osnovna hipoteza rada bila je da MSP iz Srbije opažaju činioce koji mogu da predstavljaju izvozne prepreke slično izvoznicima u drugim zemljama, a da stepen i obim uticaja zavise od odlika preduzeća. Empirijsko istraživanje je sprovedeno putem ankete uz učešće 137 izvoznika što je dalo stopu odziva od 35.49%. Za obradu prikupljenih podataka korišćena je deskriptivna statistika, testovi za utvrđivanje razlika između grupa i korelacija. Rezultati su pokazali da su uticaji veličine preduzeća i stranog vlasništva nad kapitalom na opažanje izvoznih prepreka pozitivni, što znači da se mala i preduzeća sa domaćim kapitalom suočavaju sa većim izvoznim preprekama u odnosu na srednja i ona sa inostranim kapitalom.