Trgovina SAD u sferi strateških proizvoda i usluga kao prvi nivo analize njene ekonomske bezbednosti - Todorović, Marina (Industrija, 2024)
Svrha ovog istraživačkog rada je da istakne važnost međudejstva između trgovine i ekonomskog učinka, kao i između trgovine strateškim proizvodima i uslugama u SAD i njene ekonomske bezbednosti. Naučni rad nastoji da razjasni zašto američka trgovina strateškim dobrima i uslugama predstavlja primarnu osovinu analize njene ekonomske bezbednosti i da istraži istorijsku pojavu koncepta ekonomske bezbednosti. Oblast ekonomske bezbednosti je u velikoj meri oblikovana ekonomskom politikom i spoljnotrgovinskim aktivnostima koje jedna država preduzima. U radu se, takođe, ističe da je model spoljnotrgovinske politike SAD među najkompleksnijim u svetu, ako ne i najdetaljniji. Nova otkrića pokazuju da tri glavna trenda, suštinski, oblikuju politiku ekonomske bezbednosti — otpornost, zaštita i konkurencija. Strateško takmičenje sa Narodnom Republikom Kinom je glavna osovina politike ekonomske bezbednosti SAD. Dobijeni uvidi — ukazuju na studiozno ispitivanje, širokog spektra, izazova američke spoljno-ekonomske politike i faktora, koji su važni za razvoj strategija za nadmetanje sa Kinom. Metode korišćene tokom istraživanja su — analitičko-sintetički metod, metod generalizacije i konkretizacije, metod klasifikacije i, takođe, istorijski metod i metod analize sadržaja.