Devizno tržište u Republici Srbiji: uporedna analiza sa odabranim zemljama - Dimić, Maja; Cvijović, Jelena; Ćosić, Milica (Industrija, 2024)
Osnovna svrha deviznog tržišta je da omogući i olakša međunarodnu trgovinu i kretanje kapitala, kao i da obezbedi nesmetano obavljanje platnog prometa i održavanje likvidnosti privrede. Funkcionalno devizno tržište doprinosi povezanosti nacionalnih finansijskih tržišta i predstavlja ključnu vezu između nacionalnih ekonomija i međunarodnog okruženja. Ovaj rad analizira devizna tržišta Srbije, Rumunije i Mađarske u kontekstu svetske ekonomske krize i pandemije COVID-19. Cilj istraživanja je da se uporede efekti ovih kriza na devizne kurseve i stabilnost finansijskih tržišta u navedenim zemljama. Autori u radu prikazuju na koji način su globalni ekonomski šokovi uticali na devizna tržišta, kao i reakcije vlada i centralnih banaka na izazove koje su krize postavile. Dodatno, rad doprinosi razumevanju dinamike deviznih tržišta u uslovima krize i pruža uvid u strategije koje su se pokazale uspešnim u očuvanju ekonomske stabilnosti, čime se otvara prostor za dalja istraživanja u ovoj oblasti.