Mikrofinansiranje i održivi razvoj MMSP i preduzetnika u Srbiji - Ostojić, Ivana (Industrija, 2024)
U fokusu istraživanja je analiza potencijalnih koristi koje se ogledaju u rastu i održivom razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i preduzetnika koje bi donelo unapređenje domaćeg finansijskog sistema zasnovano na uvođenju i zastupljenosti mikrokreditnih finansijskih institucija. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 150 ispitanika iz bankarskog i privatnog sektora. Analiza podataka je izvršena primenom neparametarskog metoda, χ2 testa (Test o nezavisnosti obeležja). Statistička obrada podataka je izvršena uz pomoć statističkog softverskog paketa IBM SPSS Statistics 21. Analiza rezultata sprovedenog istraživanja potvrdila je da je domaći finansijski sistem bankocentričan, nerazvijen, siromašan i da ne podstiče održivi razvoj i rast mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Takođe, istraživanje je potvrdilo da bi uvođenje mikrofinansijskih institucija doprinelo unapređenju domaćeg finansijskog sistema, podstaklo osnivanje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, unapredilo njihove poslovne rezultate i podstaklo održivi razvoj.