(Ne)jednakost neopipljivih resursa među proizvodnih i uslužnih preduzeća - Zlatkovic, Matea (Industrija, 2024)
Iako se intelektualni kapital smatra ključnom determinantnom ostvarivanja iznadprosječne uspješnosti i održive konkurentske prednosti, prisutan je nedostatak sistematičnog pristupa razumijevanju da li zaista postoje razlike u intelektualnom kapitalu među proizvodnim i uslužnim preduzećima. Kako bi se popunila uočena praznina, svrha rada je da utvrdi da li postoje razlike u intelektualnom kapitalu kao cjeline i njegovih pojedinačnih komponenti između proizvodnih i uslužnih preduzeća. Izvršena je analiza na uzorku od … ispitanika menadžera preduzeća u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Radi dobijanja odgovora na istražičako pitanja, ispitana je značajnost razlika prosječnih vrijednosti komponenti intelektualnog kapitala između proizvodnih i uslužnih preduzeća. Za testiranje razlika prosječnih vrijednosti između ova dva tipa preduzeća primjenjen je odgovarajući parametarski i neparametarski test za dva nezavisna uzorka. Dobijeni rezultati pokazuju da uslužna preduzeća bilježe više vrijedosti ljudskog, relacionog i obnovljivog kapitala u poređenju sa proizvodnim preduzećima. Strukturni kapital ima više naglašenu ulogu u proizvodnim preduzećima. S obzirom da preduzeća nastoje da budu orijentisana ka pružanju usluga, nužno je da mijenjaju svoj pristup zalihama intelektualnom kapitalu i njegovom upravljanju, a uočavanja razlika među proizvodnim I uslužnim preduzećima predstavlja prvi korak ka tome. Rezultati istraživanja naglašavaju spoznaju da postoje razlike među proizvodnim i uslužnim preduzećima u domenu posjedovanja i upravljanja intelektualnim kapitalom.