Kvalitet življenja i indikatori odživosti – Ljubljana, vizja razvoja do 2050 - Sucic, Boris; Pusnik, Matevz; Cesen, Matjaz; Merse, Stane (Industrija, 2014)
Najveći izazovi budućeg razvoja urbanih područja su povezani sa pitanjima održivosti. Nažalost, pitanja održivosti i troškovi za resurse, uključujući i energiju, ne predstavljaju teme koje u dovoljnoj meri zanimaju većinu građana. U procesu tranzicije prema niskokarbonskom društvu i ekonomiji mnoge države postavljaju indikativne ciljeve koji prestavljaju željeni impuls promene, ali samo na državnoj razini. Odsustvo jasne i neposredne strategije za transformaciju nacionalnih ciljeva u implementacijske programe na lokalnoj razini prestavlja presudni razlog zašto većina prethodno zadanih ciljeva nije ostavrena. U okviru ovog rada opisano je šest glavnih indikatora održivosti koji se odnose na kvalitetu življenja u urbanim sredinama. Indikatori su testirani i prilagođeni tokom analize budućih razvojnih izazova slovenačkog društva i grada Ljubljane. Rezultati provedenih analiza potvrđuju da se predloženi indikatori mogu koristiti u procesima planiranja razvoja lokalne energetike. Tokom istraživačkog rada razvijen je model referentnog energetskog i ekološkog sistema grada Ljubljane u cilju sistematičnog vrednovanja razvojnih izazova i utecaja na životnu sredinu. Razvijeni model prestavlja prvi kompleksni model referentnog energetskog i ekološkog sistema za ocenu razvojnih izazova na gradskom nivou u jugoistočnoj Evropi.